ذکی(ذکیه)/ زکی(زکیه)/ ذکاوت/ زکات

ذکی با نویسه‌ی ذ» صفت است و هوش‌مند و تیزهوش معنا می‌دهد اما زکی با نویسه‌ی ز» با آن‌که صفت است، پاک (تطهیرشده) و پارسا معنا می‌دهد و مورد کاربردش نیز با ذکیِ با ذال فرق می‌کند.
      به همین گونه است گروه اسمی این دو واژه که ذکاوت» (اسم مصدر) به معنای هوش‌یاری و تیزهوشی و زکات» (اسم) به معنای فشرده‌ی چیزی و بخشی از مال یا پول که به مُست‌مندان و ناداران برای تطهیر یا پاکیِ کُلِ پول یا مال دهند.

     ذکی و ذکیه را بیشتر برای نام‌گذاری و تخلص برای مردان و ن به کار می‌برند اما از کاربرد زکی و زکیه برای نام‌گذاری و تخلص کم‌تر کار می‌گیرند. در حالی‌که زکی و زکیه به معنای دومی واژه یعنی پارسا» هم برای نام‌گذاری و تخلص زیباستند.

     برخی‌ها_ با آن‌که در سطح سواد بهتری قرار دارند_ در کاربرد این‌واژه‌ها به جای یک‌دیگر آن‌ها به دلیل اختلاف حرف و همانندی آوازیِ (واجی) ذ» و ز» اشتباه می‌کنند که انتظار می‌رود در زمینه درنگ کنند. 
     ما در واژه‌نامه‌ها زکاوت» با ز» و ذکات» با ذ» اصلن نداریم و کاربرد آن‌ها از نگاه املایی کاملن نادرست است. 
     هم‌چنین در نگارش ذکی و ذکیه/ زکی و زکیه با توجه به معانی متفاوت آن‌ها هنگام کاربرد در جمله و خطاب نامی باید دقت شود.

داستان شگفت من و «کوچه‌ی ما»

دستور و درست‌نویسی ۵۳

  ,زکی ,زکیه ,کاربرد ,نام‌گذاری ,معنای ,    ,و تخلص ,برای نام‌گذاری ,زکی و ,به معنای

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

The Blog to Publish the Writings of Morteza Etri نشر آثار مرتضی عطری کرمانشاهی 22331559 انتخابات مجلس شورای اسلامی سال 98 (حوزه نور و محمودآباد)+سایر شهرهای مازندران دلووان پایگاه اطلاع رسانى مهدی مددی گرده کمال الکترونیک Kamalelectronic کدبانو وبلاگ شورای دانش آموزی مدرسه ارشاد فیلمکی ، بدون فیلم هرگز